0
0 In Archive

Krig och Couture på 1940-talet.

The Forties

Vad innefattar egentligen decenniet som håller på att bli så stort inom modet just nu?
Vi tar en titt i arkiven… :)

* Överallt i världen klädde sig kvinnorna under 1940-talet; pliktskyldigt, diskret och anspråkslöst medan fransyskorna frossade i färg och form – det saknades en lätthet i modet.

* "Medan vi får klä oss i konstsiden bär fransyskorna metervis med äkta siden" invände Amerikanska Vogue och fransyskorna svarade med att "I kärlek och krig är allt tillåtet".

* Skorna blev betydligt högre – man styltade fram på platåsulor och kilklackar och på huvudet balanserades väldiga hattar.

* Modet i Frankrike var på många sätt en sorts provokation – man ville ignorera de pågående händelserna i andra världskriget men samtidigt ville man bevisa för tyskarna att endast Paris hade förutsättningarna för att skapa ett kreativ mode.

* I Tyskland skulle fokus ligga på kvinnans familj och barnuppfostran snarare än på hennes kläder. I England var det stränga regler som angav hur mycket tyg som fick gå åt per plagg och kläderna fanns bara att köpas mot kuponger. Den amerikanska regeringen såg det som sin nationella uppgift att minska textilproduktionen med hela 15%.

* Vid sidan om det sidenbeklädda, hattprydda, platåtrippande modet i Paris så blev kvinnans kläder även mer arbetsanpassade i USA. Jeansen föddes (dock var de inget mer än grova arbetsbyxor) och kvinnorna började bära boxigare uniformer.

* Konstigt nog så var det under kriget som människor för första gången utvecklade en känsla för kvalitét. Man ville ha hållbara tyger som kändes behagliga mot huden (såsom bomull, ylle och linne),.

* väskfronten ersattes kuvertväskan med den rymliga axelbandsväskan som kunde transportera det mesta och även var praktisk då man cyklade.

* Damtidningarnas motto som följdes religiöst (överallt förutom i Frankrike) var; "gör gammalt till nytt".

* Efter kriget exploderade kulturintresset och kvinnorna ville uttrycka sig fritt, utan klädkuponger och kontroversiella budskap. Aftonklänningen blev populär när sällskapslivet kom igång och på festerna bars etuiklänningar med långa ärmar och fyrkantiga ringningar. Kjolen skulle sluta precis vid anklarna och smyckena hölls sparsmakade.

* Amerikanerna blev jämbördiga med fransmännen när det gällde mode, sport- och vardagsklädseln men de var fortfarande ytterst fascinerade av det nya fenomenet "Haute Couture" som struntade i om något var praktiskt eller prisvärt, bara det var en fest för sinnena.

* 1947 den 12 februari presenterade Christian Dior sin allra första kollektion och modet gick emot nya dimensioner. Man hade aldrig sett så mjuka rundningar, så smala midjor och så (slösaktigt) vida kjolar. Det var provocerande, uppfriskande och kvinnligt och på så sätt blev det ‘New Look‘ som skulle styra över modet ett årtionde framöver och den okände Christian Dior blev Couturens omstridde härskare.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.