0
13 In Mode

Allvar

ketchup

Tänk vilken lyxig förteelse mode är egentligen. Ett kulturellt etablissemang som är avsett nästan enbart för att vi ska kunna uttrycka oss och ha kul. Ändå är det så sällan modeintresserade människor verkar ha kul.
Allt handlar om coolhet.

Men vad är coolhet egentligen?
En aggressiv eller en lekfull attityd?
Vad tycker ni?
:)

Måste mode verkligen innebära kunskap, ansvar och allvar?
Eller är det något som alla ska kunna ta del av?
Och isf; är det först när man leker med reglerna som de verkligen blir intressanta?

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Julia
  08/03/2008 at 11:52 am

  Mode är att ha det man gillar och kunna bära upp de saker man tar på sig. Man har en egen coolhet och man bryr sig inte för mycket. Det ska vara avslappnat även om man tar det seriöst. Men det får inte bli för mycket så man slutar vara sig själv. Mode är ju ett sätt att uttrycka vad man gillar och vem man är.
  Man ska inte anpassa sig efter modet, utan låta modet anpssa sig efter en själv!!

 • Reply
  Elsa
  07/03/2008 at 3:29 pm

  Jag tycker mode handlar om att sticka ut och våga
  vara sig själv! Har man stil behöver man inte något annat än att lita på sig själv!

 • Reply
  Maggie
  07/03/2008 at 2:51 pm

  Och cool för mig innebär sådär lite “lagom laid back attityd”, och i det finns utrymme för att både vara lite “äh, jag tar på mig det här för att JAG trivs i det” OCH pretentiöst
  kunnig, allvarlig och ansvarsfull. Det ena förhållningssättet utesluter ju inte regelmässigt och nödvändigtvis
  det andra. Kanske gör jag det lätt för mig genom att resonera så, men det är så jag känner och då får det bli mitt resonemang också.

 • Reply
  Maggie
  07/03/2008 at 1:17 pm

  Mode skall vara tillgängligt för alla som vill. Kommentar till ditt eget inlägg här i kommentarspalten, K: Så är det ju i alla yrken, konstutövanden, liv. Det är inte många som bekräftar sitt område, istället söker de bekräftelse igenom sina områden. Det sker överallt, oavsett om det handlar om mode eller inom helt vanliga jobb som tjae typ dagispersonal, vårdbiträden, flygpalsmekar eller vad som. Och vad bottnar detta sökande efter bekräftelse
  i ? Jo, bekräftelsen är svaret på det vi alla söker, nämligen kärlek. Älska mig för att jag är så duktig på det här eller det där. Och- tyvärr, måste jag säga- så uppstår genast efter det att bekräftelse uppnåtts eller inte, följande: “Jag blir älskad, fine-I love u back! Jag blir ratad- you´ll get stucked in the back.”
  Jag tänker mig ofta att vad underbart det skulle vara här på jorden om vi bara älskade varandra,för
  de vi är, och inte för VAD vi gör…
  Ahja, lite sidospår där från ditt grundinlägg, men detta var som sagt en kommentar till din kommentar :)

 • Reply
  Annie
  07/03/2008 at 10:25 am

  Mycket intressant inlägg!!
  Coolhet för mig är att hitta sin egen stil, inte go with the flow utan att känna sig bekväm med sig själv och anamma de trender man gillar.
  Ett bra självförtorende är ständigt a la mode och gör underverk för hur kläder bärs upp :)

 • Reply
  Claes B
  07/03/2008 at 8:51 am

  Du har helt rätt. Jag har arbetat med mode och modefotografi i snart 20 år, i Sverige och internationellt, och upplevt hur mode har gått från tt vara något för ett litet fåtal ? åtminstone i det här landet ? till att bli hemskt mainstream, men artiklar i vareviga tidningsbilaga och program i vareviga kanal. Det har gått så långt att det hela står mig upp i halsen. Mode, och särskilt modefotografi, är fantastiska uttrycksmedel. Dessutom är det ofta roligare att festa med modemänniskor än med andra subkulturer. Allt det andra runt omkring ? konsumtionshetsen, coolheten, attityden, med mera, med mera ? skulle jag hellre slänga i soptunnan!

 • Reply
  Mia
  07/03/2008 at 8:20 am

  Jag tycker det är synd att Fahrman, Kling, Sydow etc. tjatar sönder begreppen och använder ord som “måsten” och “inne”. Det signalerar liksom en fel inställning till mode. Det ska vara något lekfullt, precis som du sa.

 • Reply
  Helena
  07/03/2008 at 8:15 am

  Med begreppet “cool” associerar jag till en typ som inte vågar visa entusiasm eller ta risker, alltså motsatsen till lekfullhet. För att skapa ngt nytt måste man ofta ta risken att det blir fel.

  Förstås om mode är ens yrke måste man ta det med ett visst allvar, men vi vanliga dödliga kan ju förhålla oss lite mer avslappnat till kjollängder och senaste etno-trenden!

 • Reply
  Lolita
  07/03/2008 at 6:59 am

  Intressanta åsikter! Tycker också att det är trist när mode används som en slags statusjakt. Fast mest jobbigt är det ju för de som söker bekräftelse i modet.. Så jag kan inte riktigt tycka att det är fel heller – förutom när ängsligheten i att ha högst status övergår i elakhet mot andra.

 • Reply
  Karin
  07/03/2008 at 12:00 am

  Jag håller absolut med föregående person om att mode inte ska tas på för stort allvar. Mode ska enbart vara en glädjekälla. Det är så trist när mode och coolhet bara blir ytligt och destruktivt spackel, så att det till slut bara handlar om statusjakt. En eloge till dig ?Lolita? som håller det här med mode på en sund, personlig och mer estetisk planhalva. (?,)

 • Reply
  LisaMarie
  06/03/2008 at 9:01 pm

  Vilket intressant inlägg, nu började jag faktiskt att tänka till ordentligt :) Och jag tänker som så… att det beror lite på vad man lägger in i modebegreppet. Jag tror att jag ofta tänker att vara modeintresserad betyder att man är intresserad av hur modet tett sig genom tiderna, och varför det ser ut som det gör, helt enkelt hur det speglar vårat samhälle. Och ser man mode på det viset, mer som en vetenskap, så blir det lätt pretantiöst, allvarligt och faktiskt lite tråkigt enligt mig. Sen kan man ju förstås också se mode och modeintresse som att man helt enkelt är intresserad av att “leka med färg och form” för att uttrycka sig eller för att rätt och slätt se bra ut. Då känns det genast lite mer lättsamt. Men vem säger att man inte kan kombinera båda dessa synsätt?

  Och för att säga nånting om vad jag tycker om coolhet så vill jag nog mena att man ofta associerar coolhet med “tuffhet”, jag använder nog själv ordet så alltför ofta. Jag säger alltför ofta eftersom att jag egentligen tycker att verklig coolhet betyder att man är avslappnad, bekväm i sig själv och ser på världen med ett leende :) Oh jisses vilken pretantiös kommentar detta blev ;)

 • Reply
  Jen
  06/03/2008 at 7:45 pm

  Det mest betydelsefulla i den där debatten är att Inte
  ta saker och ting på för stort allvar! Använd mode som
  statusförhöjande faktor om du vill eller ett uttryck för en annars missförstådd personlighet…oavsett ens definition och tolkning av mode är det viktigaste att leka med det och inte låta det ta över ens liv…för alla vi vet ju att livet handlar om mer än så…

 • Reply
  Danni
  06/03/2008 at 7:24 pm

  Coolhet är nog mer av en lekfull attityd och jag tror verkligen inte att det krävs någon större kunskap om mode för att göra det intressant. De snyggaste outfiterna jag nåsonsin sett är de på folk som antingen kör väldigt klassiskt eller de som inte bryr sig ett skvatt om mode :)

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.