0
16 In about Lolita

det svenska bloggreceptet

provokation, meningslöst navelskåderi, obegripbar framgång, talanglöshet och allmän missunsamhet. det är några av ingredienserna som jag ännu inte begriper mig på, trots treårigt bloggande och evinnerligt analyserande. om den svenska bloggosfären speglar den svenska arbetsvärlden (eller åtminstone den mediala arbetsvärlden) så är jag djupt oroad.

sedan har jag aldrig riktigt förstått mig på den svenska blogg-missunsamheten.
länkar är värdefullare än guld. ingen länkar till någon
(förutom möjligtvis sina bekanta men även där föredras fet text istället för en direktlänk).

det är totalt obegripligt.
ingen vill unna någon en skjuts och ingen vill blir överstigen.
för det viktigaste tycks vara att ens blogg är på plats 24 och att medbloggaren är på plats 25 på någon meningslös lista som ändå inte baserar siffrorna på rätt information.

i USA är det annorlunda. och det känns otroligt paradoxalt av mig att hylla landet som jag i 90% av fallen kritiserar men det spelar ingen roll; i USA så länkar man.
alla länkar till alla. trafiken slussas mellan bloggarna.
och ingen förlorar något på det.
men i sverige förlorar man uppenbarligen något.
man förlorar en potentiell inbjudan
till aksaras nya butiksinvigning med gratis cola light.
och det är inget man sätter på spel för att gynna någon annan.

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Amina
  02/11/2008 at 4:46 pm

  Jag länkar allt jag gillar. Eller ja, just nu har jag ju inte hunnit samla på mig allt eftersom bloggen är relativt ny. Men jag håller med!

 • Reply
  C
  02/11/2008 at 1:31 pm

  Lolita!

  Det var oerhört bra skrivet. Hämtat direkt ifrån hjärtat. Jag beundrar din distans och din mognad. Någonting jag annars saknar i bloggvärlden. Hade jag haft någonting att länka till hade jag defintivt gjort det här…

  Take care in the big world!

 • Reply
  Peter
  31/10/2008 at 7:39 pm

  I'm not Swedish, I am a big fan of your blog, and have been linking to it for a while.

  keep it up,

  Peter

 • Reply
  Sofi
  31/10/2008 at 9:14 am

  Jag håller med om att det över lag länkas för lite, jag hittade dock din blogg via http://weeklybloggen.blogg.se/index.html och det är jag glad över, gillar din blogg!

 • Reply
  Evis
  31/10/2008 at 7:24 am

  Jag länkar gärna till alla möjliga och det tror jag beror på dels att jag är en rätt schysst och positivt inställd person (de brukar säga det i alla fall ;)), dels på att jag skrivit på LiveJournal i många år innan jag började blogga – LiveJournal har mer drag av community och man för hela tiden diskussioner med varandra och då är det vanligt hyfs att tala om var man läst något etc.

 • Reply
  Sara
  30/10/2008 at 11:17 pm

  Mycket bra skrivet.

 • Reply
  Frida
  29/10/2008 at 11:25 pm

  tycker också att den svenska bloggvärlden verkar skilja sig från t ex den amerikanska. När jag hör talas om framgångsrika amerikanska bloggar handlar det inte om, nu citera jag dig: "provokation, meningslöst navelskåderi, obegripbar framgång, talanglöshet och allmän missunsamhet" utan om bloggar med innehåll som är framför allt ger läsaren kunskap. Synd att sådant inte uppmärksammas alls i Sverige. Tror att det är därför en del är lite misstänksamt inställda mot bloggar, de bloggare som man mest hör talas om tillför egentligen inte så mycket konkret. Men en blog kan ju va tusen olika saker minst.

  Din är iallafall bra. Gillar att du nästan bara visar bilder (skulle vara kul om du hade mer info om bilderna bara, typ fotograf, källa etc), men ibland skriver lite längre texter, som alltid är smarta och bra. Tack!

 • Reply
  Katarina
  29/10/2008 at 9:13 pm

  daniel: Robert Gligorov :)

 • Reply
  casper
  29/10/2008 at 8:51 pm

  ..I just fell in love with you. And I think I broke my nose.

 • Reply
  daniel
  29/10/2008 at 8:28 pm

  i agree. vem står för den nästan smärtsamt illustrativa bilden? ;p

 • Reply
  Olyckssyster
  29/10/2008 at 7:39 pm

  Jag förstår inte heller varför man inte länkar, speciellt i de sammanhang där någon gett ett tips eller på ett annat sätt en hjälpande hand. Är man rädd för att falla av tronen eller något. Me don't get it.

 • Reply
  Lucky Strike
  29/10/2008 at 6:45 pm

  den svenska bloggvärlden är patetisk.

 • Reply
  Julia
  29/10/2008 at 6:20 pm

  Otroligt bra skrivet! Du har verkligen ratt! Dags for oss svenska bloggare att borja lanka mera! :)

 • Reply
  Bloggtipsarna
  29/10/2008 at 5:27 pm

  Klokt skrivet! Så bra så att det fick bli dagens inlägg på vår blogg! :)

 • Reply
  emelie
  29/10/2008 at 3:27 pm

  du har skrivit många intressanta inlägg den senaste tiden. det här med länkning är ju en historia i sig. jag menar sjukt att en del stora bloggare har tävlingar där priset är en länk liksom. själv länkar jag gärna mina bloggvänner och andra fina bloggar som jag hittar. :)

 • Reply
  Tina
  29/10/2008 at 3:15 pm

  Jag håller verkligen med dig! Bra skrivet!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.